Prečo si vybrať celoživotné vzdelávanie?

Váš život je Váš výber. Vyberáte si, koho si zoberiete za životného partnera, v akej oblasti budete pracovať, každý deň si vyberáte, čo si ráno oblečiete, čo budete jesť, piť, čo budete po práci robiť a pod. Vyberáte si konkrétneho zamestnávateľa, pre ktorého chcete pracovať, a on si vyberá vás. Možno ste si vybrali to, že sami ste zamestnávatelia.

Ak ste si vybrali dobré zamestnanie, ktoré milujete, urobili ste dobrý výber. Ak ste urobili zlý výber, alebo ak sa okolnosti vyvinuli tak, že potrebujete prácu zmeniť, mali by ste tak urobiť. Niekto má toho na výber viac, iný menej. Jeden si môže vyberať zo širokej ponuky práce, iný sa musí uspokojiť s úzkym výberom. Od čoho závisí pestrosť výberu uplatnenia sa na trhu práce a celkovo v živote?

To, že máme toho na výber viac, je opätovne naším výberom. Každý človek si vyberá, na čo zameria pozornosť v okamihoch, keď nemusí práve pracovať. Ak sa v týchto chvíľach venuje svojmu rozvoju, vzdelávaniu, sebazdokonaľovaniu, rozširuje tým  možnosti svojho uplatnenia v praxi. Sebavzdelávaním si vytvárame základné predpoklady na to, aby sme mohli vykonávať prácu svojich snov. Najskôr musíme nastaviť, pripraviť na novú prácu svoje myslenie, neskôr sa myšlienky zhmotnia v reálnom živote v podobe nájdenia si práce, ktorá nás baví.

Pre uplatnenie a úspech človeka v zamestnaní je teda prvoradé neustále pracovať na svojom vzdelávaní. Ak sa prestanete vzdelávať v odbore, v ktorom vykonávate svoje povolanie, pracovný život sa stáva akýsi šedý, zovšednieva, motivácia odchádza, človek upadá, môže sa stať, že budete pre zamestnávateľa nezaujímavý. Podobná demotivácia prichádza aj v prípade, že vzdelávanie je povinnosťou.

Preto je najlepšou voľbou, akú môže človek v tomto ohľade urobiť, rozhodnutie, zdôrazňujem rozhodnutie –  „Vyberám si celoživotné vzdelávanie ako jeden z pilierov, na ktorom je postavený môj svetonázor. Toto rozhodnutie a činnosť s ním spojená mi prináša radosť a uspokojenie v živote.“ Do určitej miery je akousi istotou, že si nájdete zamestnanie, ktoré dnes mnohým ľuďom chýba.

Trh práce sa neustále mení a požiadavka na flexibilitu človeka sa zvyšuje. Aby ste to mali pri prípadnej profesijnej zmene ľahšie, alebo aby ste zostali počas celého života uznávanými odborníkmi vo svojom odbore, rozhodnite sa pre celoživotné vzdelávanie. Výber, ktorý uskutočníte, je perfektnou životnou investíciou, ktorej dividendy sú nespočítateľné…

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.